Therapie

Voor volwassen kinderen van een narcistische ouder

Voor (ex) partners van een narcist

Therapie voor volwassen kinderen van een narcistische ouder.

Ik heb een therapie methode ontwikkeld speciaal voor volwassen kinderen van een narcistische ouder. Het doel van deze therapie is ondersteuning en handvatten bieden aan mensen die zijn opgegroeid in een narcistische gezinssituatie.

Als kind van een narcistische ouder, had je niet echt een ouder.

Een narcistische ouder zorgt niet voor zijn/haar kinderen  zoals een “normale ” en heeft weinig tot geen compassie met ze.

De voorwaardelijke liefde die deze ouder kinderen laat zien is alleen aanwezig als de kinderen doen wat er van ze verwacht wordt. Het gaat eigenlijk altijd alleen maar over de ouder zelf en nooit over zijn/haar kinderen of andere mensen in zijn/haar leven.

Alles wat zijn/haar kinderen doen is een reflectie van hem/haar. Er wordt van ze verwacht dat ze kleine perfecte versies van hem/haarzelf zijn en dat ze kunnen raden wat de ouder nodig heeft en verwacht.

Wanneer is het ooit goed genoeg?

Zelfs de kleinste fout wordt door de narcistische ouder vaak gezien als een aanval en kan kritiek, veroordeling of erger nog, een narcistische woede uitlokken.

Als je wel iets goed doet dan is hier vaak maar weinig erkenning voor, of hij/zij reageert op een ongepaste manier. Soms prijst ze het goede gedrag, maar schrijft dit succes zonder problemen op zijn/haar eigen conto omdat het niet anders kan dan dat dit komt door zijn/haar geweldige ouderschap.

Je kunt het eigenlijk nóóit echt goed doen omdat het altijd alleen maar over hem/haar gaat.

Onveilige thuissituatie

Een kind is van nature kwetsbaar en heeft behoefte aan bescherming, maar het kind van een narcistische ouder kent helaas maar weinig bescherming.

Er is vaak sprake van gevoelens van angst en boosheid bij het kind. Een hele natuurlijke reactie op de ongezonde en niet verzorgende en beschermende opvoeding van de ouder. Alleen leert het kind al vroeg dat er geen ruimte is voor deze gevoelens als het emotioneel wil kunnen overleven.

Er wordt vaak al op zeer jonge leeftijd van het kind verwacht dat het zich gedraagt als een volwassene.

Een narcistische ouder is niet consequent.

Er is nooit duidelijkheid wanneer iets wel of niet goed is. Wat de ene keer goed is, kan de volgende keer helemaal fout zijn en andersom. Dit komt omdat er sprake is van volstrekte willekeur. De behoeften van de narcistische ouder veranderen al naar gelang de situatie, zijn/haar stemming, of wie er bijvoorbeeld in de buurt is om indruk op te maken en zijn/haar verwachtingen van de kinderen veranderen mee, alleen weet het kind dit meestal niet. Een onveilige en verwarrende situatie.

Narcistische gedragingen

Een narcistische ouder manipuleert zijn/haar kinderen, liegt tegen ze, vergelijkt ze met elkaar, met iemand anders of met zichzelf, speelt ze tegen elkaar uit, concurreert met ze  en labelt ze. (je bent, lui, dik, dom, onbezonnen enz….) Bovendien maakt deze ouder dat zijn/haar kinderen aan hun eigen verstand gaan twijfelen, door bijvoorbeeld dingen te ontkennen die wel gebeurd zijn (gaslighting). Alles is geoorloofd om zijn/haar zin te krijgen.

Dit maakt dat opgroeien onder een narcistische ouder zéér onveilig voelt voor een kind.

Geen eigen ik

Bij een narcistische ouder is er voor de kinderen weinig tot geen ruimte voor hun eigen gevoelens, verlangens en ontwikkeling, alles draait altijd om de gevoelens en verlangens van de ouder, dus helaas hebben de kinderen van een narcistische ouder niet geleerd om zelfvertrouwen op te bouwen en grenzen te hebben of duidelijker gezegd, een eigen ik te ontwikkelen.

Genoeg over jou, laten we het over mij hebben!

Narcisme komt in vele gradaties en vormen voor, maar één ding hebben alle narcistische personen met elkaar gemeen. De gave om ervoor te zorgen dat het altijd over hem/haar gaat.

Hieronder een praktijkvoorbeeld:

Cindy staat op het punt van bevallen. Cindy heeft al eerder aangegeven dat ze deze bijzondere gebeurtenis samen met haar man wil beleven. Haar moeder vindt dit niet leuk maar heeft het er niet meer over gehad. Op het moment dat Cindy in het ziekenhuis is om te bevallen duikt haar moeder ineens op op de afdeling. In tranen.

De emoties zijn niet van de lucht. Haar moeder snikt waar het verplegend personeel bij is, dat ze toch maar één dochter heeft dat zij toch degene is die Cindy het leven heeft geschonken, hoe Cindy toch zo ongevoelig kan zijn en haar er niet bij wil hebben. Cindy en haar man voelen zich volslagen ongemakkelijk bij zoveel vragende blikken die ze krijgen van het verplegend personeel en andere patiënten, bovendien heeft Cindy wel wat anders aan haar hoofd, ze is tenslotte aan het bevallen. Om de rust te laten wederkeren is Cindy’s moeder bij de bevalling aanwezig ondanks dat Cindy uitdrukkelijk had aangegeven dat ze dit niet wilde.

Kinderen zijn perfecte toeschouwers

Elk gesprek, elke gelegenheid moet over de narcistische ouder gaan en zo niet, dan reageert hij/zij op ongepaste en ongemakkelijke manieren, zoals in het bovenstaande voorbeeld.

Kinderen zijn perfecte toeschouwers en hangen aan hun aan de lippen van een ouder. Ze hebben hem/haar nodig om te overleven. Hij/zij is de volwassene maar eigenlijk zijn het de kinderen die voor de ouder zorgen.

Ze voeden zijn/haar ego en ze zorgen dat hij/zij altijd krijgt wat hij/zij nodig heeft. De ouder geeft weinig terug, tenzij hij/zij daar zelf van profiteert.

Problemen van deze kinderen in het dagelijks leven

Veel volwassen kinderen van narcistische ouders kampen met heel wat problemen in het dagelijks leven. Vaak zijn dit mensen die zichzelf altijd wegcijferen, vooral heel goed voor anderen zorgen, precies aanvoelen wat iedereen nodig heeft, behalve zijzelf.

Er is meestal sprake van een laag zelfbeeld, gebrek aan zelfvertrouwen en moeite hebben met de eigen grenzen. Sterker nog, een kind van een narcistische ouder kent vaak zijn/haar eigen grenzen of behoeften helemaal niet. Een narcistische ouder gaat áltijd over de grenzen van zijn/haar kinderen heen, en heeft weinig tot geen oog voor hun behoeften, omdat hij/zij dekinderen als een verlengstuk van zichzelf ziet.

Meestal hebben deze kinderen zich nooit goed genoeg gevoeld en vaak zijn ze hun hele leven bezig om anderen te bewijzen dat ze wél goed genoeg zijn, maar hoeveel bevestiging ze ook krijgen, het is nooit genoeg.

Veel lichamelijke en geestelijke klachten die voorkomen bij slachtoffers van narcistisch misbruik zijn:

  • Angsten

  • Faalangst
  • Paniek
  • Depressies
  • Slaapproblemen
  • Eetstoornissen (anorexia,boulimia, binge-eating)
  • Migraine (hoofdpijnklachten)
  • Prikkelbare darm
  • Verslavingen (verdoven)
  • Onbegrepen pijnklachten
  • Automutilatie (zelfbeschadiging)
  • Suïcidaliteit (gedachten aan/ neiging tot zelfdoding)
  • Chronische vermoeidheid
  • Overgevoeligheid voor prikkels (licht, geluid, drukte)

 

Voor vragen over dit onderwerp mail met

stuifmail@bloementuintjes.nl of plan zelf een gratis en vrijblijvend telefonisch intakegesprek in.

 

Wat is narcisme en de narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS)?

De narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS) is een persoonlijkheidsstoornis die wordt gekenmerkt door een overdreven gevoel van eigenwaarde, een sterke behoefte aan bewondering en een laag inlevingsvermogen. De stoornis kan worden gezien als de pathologische vorm van narcisme. Naar schatting lijdt 0,7-1% van de bevolking aan NPS. De aandoening komt in meerderheid voor bij mannen (50-75% volgens het DSM-IV).

Kanmerken van NPS

Personen die lijden aan een NPS kunnen in eerste instantie overkomen als charmant. Tevens kunnen ze zich interessant voordoen en zodoende kunnen ze op normale wijze relaties aangaan. Maar na verloop van tijd blijkt hun egocentrisme doorgaans een ernstig obstakel. Niet zelden eisen ze een voorkeursbehandeling. Als ze die niet krijgen, voelen ze zich snel gekrenkt of ondergewaardeerd en hierdoor zijn ze gevoelig voor een depressie. Anderzijds kan hun kwetsbaarheid ook tot woedeaanvallen leiden. Het leven met iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis is meestal zwaar. Hun stoornis heeft een grote impact op de personen in hun directe omgeving. Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis is voortdurend op zoek naar aandacht. Die aandacht houdt zijn broze zelfbeeld in stand en zij is van levensbelang voor de persoon. Om die aandacht te krijgen, kwetst de persoon al gauw de mensen die het dichtst bij hem staan, zoals de partner en kinderen. De basis van NPS wordt in de jeugd of vroege volwassenheid gelegd. Vaak wordt de oorzaak gelegd bij misbruik of trauma's in de vroege jeugd, mogelijk veroorzaakt door de ouders, andere invloedrijke volwassenen of leeftijdsgenoten. In dit kader kan NPS worden gezien als een verdedigingsmechanisme dat op gevoelens van minderwaardigheid is gebaseerd.